Egen buss
Hotel
Tallinn
Riga
Vilnius
Aktiviteter
  Guidning
Studiebesök
Restauranger
Spa
Att ta sig runt
Kul & Kuriosa
 
   
 
 

Sevärdheter och aktiviteter i Tallinn

 

   

Tallinns Rådhus är känt som det bäst bevarade rådhuset i norra Europa. Rådhuset ligger beläget mitt i Gamla Stan på rådhusplatsen och byggdes någon gång innan 1322 vilket är första gången det omnämns. Mellan 1402 och 1404 byggdes Rådhuset om och fick det utseende som det har idag. Under det medeltida Tallinn var Rådhuset en mycket viktig byggnad eftersom den var samlingslokal för stadens styrande råd.
Idag rymmer Rådhusets källarvåning olika utställningar och försäljning av konsthantverk. Byggnadens andra våning är lokal för festliga mottagningar och konserter.
Man kan även klättra upp för den gamla spiraltrappan till Rådhustornet, där man får en fantastisk utsikt över hela staden.
Det mest symboliska med Tallinns Rådhus vindflöjeln som man finner i toppen av byggnaden. Den kallas Gamla Toomas och är döpt efter en legend om en fattig pojke som vann en bågskyttetävling och på så sätt fick bli soldat och en hjälte i flera stora slag.
Öppet:
Mån-lör 10-16
Källarsalen: tis-lör 11-17
Inträde:
Vuxna 35 EEK
Studerande & pensionärer 20 EEK
Familjebiljett 50 EEK

Tallinns stadsmuseums utställning täcker stadens historia från 1200-talet fram till 1900-talet. Museet ligger mitt i Gamla Stan och var tidigare hem åt en av stadens handelsmän. Man använder sig av flera moderna sätt för att presentera stadens historia, med multimediautrustning, teaterförställningar och bakgrundsljud. Utställningen som är permanent kallas ”Staden som aldrig blir färdigbyggd”.
Öppet:
Ons-mån 10.30 – 17.00
Inträde:
Vuxen 35 EEK
Studerande & pensionärer 10 EEK
Familjebiljett 50 EEK
Inträdet är gratis med Tallinncard.

 

 

Ockupationsmuseet handlar såklart om Estlands tid som ockuperat 1939-1991, först av Tyskland, sedan en lång tid av Sovjetunionen. Man använder sig utav flera tekniker för att ge en inblick om den svåra tiden, som video, fotografier och ljudspel.
Öppet:
tis-sön 11-18
Inträde:
Vuxna 10 EEK
Studerande & pensionärer 5 EEK
Inträdet är gratis med Tallinncard.


 

Rotemanns Saltlager är en av de mest exklusiva kalkstensuppbyggnader, beläget i det stadsdelen Rotermann. Förr fungerade byggnaden just som ett saltlager men nu rymmer det istället två sevärda museer, Estlands arkitektur museum och Estlands konstmuseum. Detta är ett perfekt resmål för den som är intresserad av modern konst och arkitektur.
Grundaren av saltmagasinet var fabrikören Christian Barthold Rotermann (1801-1870) som tog över sin fars affärer. Rotermanns har varit ägare till ett flertal stora fabriker där man tillverkade trä, stärkelse, makaroner, mjöl och bröd. Saltmagasinet byggdes 1908.
Museerna visar allt ifrån modern 2000-tals arkitektur och modern art utställningar, konserter och konstellationer. Det finns möjlighet att boka guidad tur på engelska.
Öppet: Ons-fre 12-20
lör-sön: 11-18
mån-tis stängt!
Inträde:
Museet har lite olika priser beroende på utställningar.
Gratis inträde med Tallinn-card.

 

 

   

Kadriorgs Konstmuseum ligger i ett slott vid namn Ekaterinenthal eller Catherinethal (efter Katarina I). Det byggdes 1718 på order av Tsar Peter den store. Nuförtiden inryms det magnifika slottet Estlands samlingar av utländsk konst. Dessa innefattar mer än 900 västeuropeiska och ryska målningar från 1500-talet fram till 1900, 3000 skulpturer och smycken, samt 1600 konsthistoriskt intressanta föremål (möbler, porslin och glas m.m.) På slottet arrangeras även konserter, teaterföreställningar, föreläsningar och mottagningar. Slottets övre blomsterträdgård går i 1700-tals anda och är alltid öppen för allmänheten. Slottets café och museiaffär är öppna när du museet är öppet.
Öppet:
Tis-Sön 10-17
Inträde:
Vuxna 45 EEK kombinerad biljett med Johannes Mikkel-museet 55EEK
Studenter och pensionärer 25 EEK kombinerad 30 EEK
Familjebiljett 85 EEK kombinerad 95 EEK
Gruppbiljett (minimum 10 personer) 40 EEK kombinerad 50 EEK
Även här är inträdet gratis med Tallinncard.

 

 

Sankt Olaikyrkan var på medeltiden Europas högsta byggnad. Man vet inte riktigt när den byggdes, den tidigaste dokumentationen om den från 1267 men det är mycket möjligt att det har funnits en kyrka här redan på 1100-talet.
Kyrkan är döpt efter den norske kungen Olav II Haraldsson som blev helgonförklarad av påven. Han ansågs vara sjöfararnas beskyddare. År 1500 byggde man på kyrkan så att den nådde en höjd av 159 m, vilket var den högsta i världen.
Syftet med det höga tornet var att det skulle användas som navigeringspunkt för sjöfarare. Staden Tallinn blev på så här sätt tydlig från väldigt långt avstånd på havet.
Höjden gjorde även kyrkan till en ofrivillig åskledare, kyrkan har träffats av blixten åtta ggr och brunnit ner tre ggr.
Den första april 2003 öppnades det höga tornet för allmänheten. Om man är orolig för att inte orka hela vägen upp, så finns det fullt av vilobänkar utmed trappan.
Öppet:
Mån-sön 10-18
Vissa datum är det stängt.
Inträde:
Vuxna 25 EEK
Studerande & pensionärer 10 EEK
Gratis inträde med Tallinncard.

 

 

Domkyrkan som är belägen på Domberget och är ombyggd flera gånger. Detta resulterar till en tornspira från barocken och flera kapell som är byggda under olika perioder. Man tror att stadens byggts år 1219 men inte förrän 1233 skrivs det för först gången om den. Först var den byggd i trä, men sedan byggdes den om till en stenkyrka. Den räknas som den främsta lutheranska kyrkan i Estland och är en av bara tre nu fungerande medeltida kyrkor i Tallinn.
Det finns mycket att se i Domkyrkan, t.ex. adelsläkternas gamla vapensköldar från stormaktstiden och senare, samt gamla gravstenar från 1200 till 1700 talet. Här ligger Sophia Gyllenheim, dotter till den svenska kungen Johan III begravd och även Samuel Greigh som var älskare till Katarina den stora.
Öppet:
9.00-17.00

Rocca al mare Tivolit är Estlands största nöjespark, med nära 20 attraktioner. Dessutom har tivolit nära 100 olika arkad- och videospel. Det finns flertalet mysiga matställen, för alla olika smaker, så det är inga problem att plocka upp något ätbart medan småbarnen hålls sysselsatta med gungor, minilokomotiv och cyklar. Tivolit är en trevlig upplevelse för hela familjen.
Kommunikationer: Buss 21, trådbuss 6-7 till hållplats ”Zoo”.
Öppet:
mån-fre 12-20
lör-sön 11-20
Inträde: 25 EEK