Egen buss
Hotel
Tallinn
Riga
Vilnius
Aktiviteter
  Guidning
Studiebesök
Restauranger
Spa
Att ta sig runt
Kul & Kuriosa
 
   
 
 

Om Estland

   


Estland – en värld av superlativer!


Upptäck Estland och Du kommer att känna att det är fantastiskt. Precis som Alice i sitt Underland kommer Du att upptäcka att det finns mer att se i Estland än Du kunnat drömma om.

Upplev de stora kontraster som finns runt omkring. Förändringar som betyder utveckling, förverkligande, en nydaningsprocess. Estlands teknologiska sektor blomstrar medan det förflutna – vår historia och natur – finns utomordentligt bevarad. Från orörd natur till postmodern stadskultur, Du kan känna både den individuella friheten och kraften i en folkmassa. Storföretag och hantverk övergår från generation till generation stående hand i hand. Allt i en behaglig passform.


Estland – under positiv förändring. Välkommen till Estland!

Norra Estland

Norra Estland framstår med sin mångfald i sitt landskap och sin historia. De dramatiska linjerna som Östersjöns klippformationer utgör, vilka omfamnar Finska viken med nära nog samma avstånd mellan Helsingfors och St. Petersburg. I området finns även ett av Estlands populäraste naturskyddsområden, Lahemaa nationalpark; med dess spetsiga kustlinjer, vidsträckta skogar, våtmarker och ett flertal vandringsleder, detta är naturentusiasternas dröm.

Medeltida borgar, elegant restaurerade herrgårdar och vackra vattenfall ligger utspridda längs det 200 kilometer långa stråket av land som sträcker sig från Tallinn till Narva, landets östligaste stad. Den urgamla utposten, vilken löper längs flodens gräns mellan Estland och Ryssland, är en plats där två kulturer möts och förenas – skapandes en fascinerande blandning av öst och väst. Den praktfulla borgen i Narva, vilken grenslar den slingriga floden, är ett kännetecken för hela regionen. Den är ett storslaget monument över norra Estlands rika och ibland även tragiska historia.

Västra Estland och öarna

För dina fingrar genom den finkorniga sanden på en strand på Estlands västkust, lyft på huvudet och se andra människor skratta eller spela volleyball runt omkring Dig och Du kommer att förstå varför det är så många av estländarna själva som kommer hit för att slappna av och roa sig. Med sin ljuvliga kustlinje med hundratals öar ett stycke från land, är det inte underligt att den är så vida uppskattad.

Den regionala medelpunkten är Pärnu, västra Estlands största stad. Den har sedan länge ansetts varit den mest tilltalande av rekreationsorterna runt Östersjön, innehållande attraktioner allt från det storslagna till det besynnerliga, som gyttjebads-spa. Pärnu är även berömt för sitt nätverk av pedantiskt välvårdade parker och sitt inbjudande arkitektoniska landskap.

En mindre med dock lika inbjudande stad längs västkusten är Haapsalu, uppskattad för känslan av en 1800-tals stad. Den, liksom Pärnu, har även fina stränder och ett flertal kurorter, vilka en gång i tiden flitigt besöktes av den ryska furstefamiljen. En annan stjärnattraktion här är den i stadskärnan belagda 1200-tals borgen – en gång i tiden ett medeltida biskopssäte.

Öarna utanför kusten är i själva verket fantasiländer, olikt allt annat i Europa. De två största öarna är Ösel (Saaremaa) och Dagö (Hiiumaa), vilka båda är en tillflyktsort från det hetsiga stadslivet. Öarna, vilka även innefattar de mindre Moon (Muhu), Kinö (Kihnu) och Runö (Ruhnu), omges av en avslappnad, vänlig atmosfär. Landskapet anses vara det mest renodlade i Estland, med många väderkvarnar, stugor med halmtak och dåsiga fiskebyar.

Södra Estland

Storkar tar hand om sina små uppe på timmerhus och djupa mörka barrskogar är bilder som man förknippar med sagor skrivna av Hans Christian Andersen eller Bröderna Grimm. Men det är bilder från den vackra naturen på landsbygden i södra Estland. Med dess till synes ändlösa skogar och böljande kullar inbjuds besökarna att slänga bort sina vardagsbekymmer och njuta av den oförstörda naturen. Fiska i en stilla flod, ta en ridtur genom björkskogarna eller ta ett stärkande bastubad på någon gård belägen vid en sjö.

Södra Estland är även platsen för Estlands näst största stad, Tartu. Tartuborna, vilka är värdfolk för landets viktigaste humaniora universitet, har rykte om sig att vara mer tankfulla, mer benägna att sätta sig ned över en kopp te eller ett glas öl och filosofera tillsammans med en besökare. Tartu har imponerande äldre stadsdelar, innehållande den av rött tegel byggda Johanneskyrkan, Estlands äldsta kyrka, befästningsmurar uppförda av invaderande ryssar och svenskar och flera andra sevärdheter.

Tartu är en bra utgångspunkt för att utforska hela det södra Estland. Varje tur bör även innehålla besök i och runt Põlva och Võru, hem för setu-folket i Estland. Detta uråldriga folk har bevarat sitt språk och sin kultur genom alla tider. De är kända för sina färgsprakande folkdräkter samt även för sitt oförglömliga, mässande sångsätt på versmåttet runometer. De tätt sammanbundna setu-byarna, med sina stugor av trä och små, välvårdade kringbyggda gårdar, kan kännas som ett förunderligt steg tillbaka i tiden.