Egen buss
Hotel
Tallinn
Riga
Vilnius
Aktiviteter
  Guidning
Studiebesök
Restauranger
Spa
Att ta sig runt
Kul & Kuriosa
 
   
 
 

Vilnius

   

Landets huvudstad Vilnius består av flera vackra slingrande gator och innegårdar med medeltida gåtor och berättelser gömda i varje hörn. Staden har funnits sen 1323 och grundades av Gediminas som var en stor Litauisk hertig.

Staden växte upp med en arkitektur inriktad på vacker gotisk- och renässansstil. Även klassisk- och barock stil finns representerat i arkitekturen. Vilnius ligger en bit in i landet precis där de två floderna Neris och Vilnele flyter samman.

Stadens ”Gamla Stan” är Europas största och sevärdheter som t.ex. det vackra presidentpalatset finns det gott om. Under första världskriget erövrade Polen östra Litauen, och Vilnius blev polackernas provinsstad. Under andra världskriget slogs Ryssland och Tyskland om landet, och 1944 bildades Sovjetunionen. Det skulle dröja ända till 1990 innan Vilnius och resten av Litauen blir självständigt igen. Nyss blev staden utvald till att vara Europeiska kulturstad år 2009.

Mycket att se

Vilnius har många operor, teatrar och konstgallerier. Staden är mest känd för sina kommersiella marknader och utställningar. Något som Vilnius har gott om är i alla fall kyrkor. Bara i Gamla Stan finns det 20 stycken, och jämfört med Stockholm som blev kristet många år innan Litauen har vår Gamla Stan bara tre stycken.
Nästan alla hotell ligger i centrala delarna av Vilnius. Här ligger även flertalet bra restauranger och caféer som har allt från inhemsk mat, till sydeuropeisk och amerikansk.

Så när är det bäst att besöka Vilnius?

Det kan ju vara kul att matcha Din resa med en nationell högtid. Užgavenes är sju veckor före påsk, och är en traditionell fest av vinterns slut. Något man inte får missa här är kvällen den andra dagen av festen då Moré (en symbol för vintern) högtidligt bränns. Runtom elden dansar man i olika läskiga masker, föreställande t.ex. häxor och djävlar. Den traditionella maten som äts under högtiden är pannkakor och annan fetare mat. Högtiden firas på flera platser i staden, och inne på nästan varje ungdomsklubb.

BALTICA är baltstaternas egen folklorefestival som firas i alla de tre ländernas huvudstäder. Den är på sommaren, bara var tredje år. De bästa banden med riktig folkmusik kommer då och spelar, och det finns även traditionellt hantverk mat att köpa.

Huvudstadens dagar är ett kalas som firas hela september månad. Detta är en väldigt mixad och mångfaldig högtid med något för alla smaker. Staden bjuder på underhållning från alla möjlig håll och dans, musik och konserter. En massa utställningar, teaterförställningar, ölfestivaler dyker upp m.m. Något som man inte får missa är Francis Market som finns vid City Hall Square. Högtiden avslutas med att man firar övergången mellan sommar och höst genom att tända eld på stora skulpturer, gjorda i halm, med gömda fyrverkerier monterade. Detta händer i Kalnu parken.
Förutom dessa finns det många fler högtider som också är intressanta, t.ex. det Litauiska Midsommarfirandet (23 juni).